Blog

Eindevaluatie Beeldende Vorming

01-05-2012 14:36

Hoeveel tijd heb je besteed aan de opdrachten voor BV?
Al met al hebben we aardig wat uurtjes gestoken in deze website. Toen we net begonnen met de blog vonden we het eigenlijk niet zo leuk, het is veel werk en je moet een punt hebben waar je begint. Maar toen we eenmaal begonnen waren en een aardige start maakten werd het leuker om te doen en is het best grappig om zo'n site helemaal te zien groeien.

Wat heb je geleerd van de theorie en de praktijk van BV?
We hebben best veel theorie gekregen. Eigenlijk was het in de les soms teveel om in die les te behandelen. Gelukkig staan de powerpoints wel allemaal op internet, dus kunnen we wel wat nakijken.

Hoe is je visie op het vak BV ontwikkeld of veranderd?
We hebben wel geleerd dat er veel meer achter zit qua theorie als je een werkje maakt met kinderen. Het is niet alleen leuk, maar het is ook heel goed voor de kinderen om zo creatief bezig te zijn!

Wat zou je aan de module BV verbeterd willen zien?
Wij zouden graag willen dat je eerder te horen krijgt hoe je precies een les BV aan moet pakken. Welke handelingen handig zijn om sowieso in je les te zetten. Het zou ook ontzettend handig zijn om samen eens een echte BV lesvoorbereiding te maken of in ieder geval te bespreken samen, zodat je duidelijk weet waar je aan toe bent.

Wat zou je in de volgende module BV willen leren?
Sowieso willen we leren hoe je een goed BV les kunt geven, zoals hierboven al staat. Dat is eigenlijk het belangrijkste wat we willen leren (en eigenlijk al eerder hadden willen weten).

Heb je voor je docent BV nog algemene tips en tops?
Tips:
- Meer vragen naar wat de studenten ook graag willen leren, zoals het geven en voorbereiden van een goede BV les. Dit is een belangrijk punt en door het eerder aan te halen kun je er meer mee trainen, je kunt meer en steeds betere lessen geven.
- Een blog is best handig en leuk om te maken, maar uiteindelijk kun je niet controleren of iedereen daadwerkelijk (even)veel heeft meegewerkt. Door te taggen kun je wel je naam eraan hangen, maar dat is meer een vertrouwenskwestie dan dat het betrouwbaar is. Je kan immers altijd je naam erbij hangen.
Tops:
- De voorbereiding van de lessen zijn goed
- Er zijn erg mooie powerpoints bij de lessen gemaakt
- De docent zet zich in voor zijn lessen
 

Tableau Vivant - Verhalend schilderij uit de Klassieke periode

24-04-2012 19:11

Naam: Burgemeester Van der Werff bied zijn arm aan als eten
Door: Mattheus Ignatius van Bree
Jaartal: 1816-1817
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Mattheus_Ignatius_van_Bree

Beschouwing van het schilderij
Dit schilderij van Mattheus Ignatius van Bree uit 1816-1817 laat de meest bekende heroïsche scene uit het verhaal van het Leidens Ontzet zien. De burgemeester Van der Werf biedt zijn lichaam aan aan de hongerige bevolking. De mensen mogen zijn armen op eten, als de bevolking zich maar niet overgeeft aan de Spanjaarden. Iemand uit Leiden die dit schilderij ziet, zal dit stadsbeeld niet herkennen. Het komt helemaal voort uit de fantasie van de schilder. Het verhaal is dus waarschijnlijk niet echt gebeurd. De kathedraal op de achtergrond heeft wel enige gelijkenis met de Hooglandse Kerk. https://members.casema.nl/framenso/zoveel.htm

Belangrijkste beeldaspecten in dit schilderij
1. De burgemeester die zich laat zien onder het volk
2. De burgers die versteld staan van zijn actie
3. De arm van de burgemeester die hij uitsteekt en hem daarmee aanbiedt aan het volk om te eten

Deze beelden laten eigenlijk kort het verhaal zien waar het schilderij vooral over gaat (zie beschouwing van het schilderij). De schilder heeft duidelijk laten zien wat hij wilde vertellen. Door de lichtval op de plek waar de burgers en de burgemeester staan (ongeveer in het midden) wordt daar de aandacht meer naartoe getrokken en als beschouwer dus meer in het schilderij gezet. Je oog valt gelijk op 'de gebeurtenis' in het schilderij.

Post-Moderne variant op de oorspronkelijke inhoud
We leven in 2012, het is crisis. De bevolking zit in een economisch dal. Wat nu? Het leven is zwaar voor veel burgers, alles kost veel geld, maar er komt helaas weinig geld in de portemonnee. De wereld gaat steeds meer draaien om het individu. Zullen er nog mensen blijven die elkaar willen helpen?

Voor onze Post-Moderne variant hebben we gekozen om het individualisme van deze tijd aan de kant te zetten een vergelijking met de burgemeester van Leiden uit 1916 die zijn arm aanbood aan zijn volk om op te eten. Een gelijkenis is dat je in beide tijden voor jezelf op moet komen en je er echt voor moet gaan als je iets wilt bereiken.

Belangrijk hierbij:
Eerste koppel (linksbovenin): plezier maken met elkaar.
Tweede koppel (rechtsbovenin): elkaar steunen in goede en slechte tijden.
Derde koppel (onderin): met elkaar blijven communiceren no matter what.

In het eerste schilderij is te zien dat de burgemeester zijn arm aan het volk aanbiedt om te eten. In onze moderne variant op het schilderij is te zien wat wij belangrijk vinden om elkaar aan te bieden: plezier, steun, vastigheid, eenheid, communicatie.

4D Film; Nederland Small is Beautiful

13-02-2012 12:49

 

Naam: Nederland - Small is Beautiful (Nederland - Klein maar Fijn)
Door: Deze reisdocumentaire is geproduceerd door Libra Films BV in opdracht van Libra Licensing BV.
Met dank aan: Nederlands Bureau voor Toerisme & Recreatie/Dutch Bureau of Tourism & Recreation.
Jaartal: 2008
Bron: Copyright © 2008 Libra Licensing BV, ‘s-Graveland, The Netherlands

De drie belangrijkste aandachtstpunten in dit beeld
1. De molen op de voorkant
2. De Deltawerken op de achterkant
3. Het stukje tekst op de achterkant

Inhoud en betekenis
Het beeld draagt bij aan het verduidelijken van hoe Nederland is. Als je op deze site kijkt: https://www.dvddownloaden.nl zul je zien dat er nog meer films te vinden zijn over Nederland. Het geeft een duidelijk beeld van Nederland en van het algemene beeld dat mensen hebben van Nederland. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds mensen die denken dat Nederlanders de hele dag nog op klompen lopen en ze met de tulpen in hun hand weer terug gaan naar hun molen om daar eens een flink stuk kaas te gaan eten! Nederland is een mooi land en daarom mag ook de natuur niet ontbreken in deze films.

Vormgeving en inhoud
De vormgeving van het beeld sluit zeker aan op de inhoud. Het gaat over Nederland en daar horen de molens en de Deltawerken zeker bij. De ontwerper heeft hier een duidelijk beeld gegeven van waar de documentaire over gaat.

2D Schilderij; Zicht op Delft (klassiek)

16-12-2011 22:22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Naam: Zicht op Delft
Door: Johannes Vermeer
Jaartal: 1660-1661
Bron: https://www.euromech484.nl/Vermeer.htm

Dit schilderij is één van de bekendste schilderijen van Johannes Vermeer. Het hangt in het Mauritshuis in Den Haag.
De drie belangrijkste aandachtspunten in dit schilderij
1. De lichtval op de toren van de Nieuwe Kerk
2. De mensen op de voorgrond in stadskleding
3. De poorten die duidelijk op het doek aanwezig zijn

Inhoud en betekenis
'Zicht op Delft' is één van de schilderijen van een reeks van drie die geen interieur laten zien. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gezicht_op_Delft  Een mooi voorbeeld van een bijzonder schilderij van Johannes Vermeer is ook 'De Schilderkunst' die hij in 1666 heeft geschilderd.

Vormgeving en inhoud
De inhoud van het schilderij 'Zicht op Delft' past zeker bij de vormgeving. Je ziet goed waar hij de nadruk op wilde leggen. Namelijk op de toren van de Nieuwe Kerk. Hij heeft de aandacht daar goed naar toe gebracht, door daar de lichtval sterker te maken. Door op een plek meer licht te laten vallen trekt de aandacht meer daar naar toe. We kijken eerder naar iets dat licht is, dan naar iets dat donker is.

3D Beeld uit de modernistische periode

09-12-2011 16:20

Naam: Ruiterstandbeeld van de heilige Sint Willibrordus (1939-1942), Janskerkhof (Utrecht).
Door: Albert Termote (1889-1978)
Jaartal: 1939-1942 en in 1947 was de onthulling van het beeld
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruiterstandbeeld_Sint_Willibrordus

De belangrijkste drie aandachtspunten in dit beeld
1. De ruiter
2. Het voorwerp in de hand van de ruiter
3. De statische houding van het paard

Inhoud en betekenis
Dit ruiterstandbeeld is het eerste beeld van vier grote ruiterstandbeelden die gemaakt zijn door Termote. Willibrord was de eerste bisschop van Utrecht. Dit ruiterstandbeeld is een herdenking daarvan. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruiterstandbeeld_Sint_Willibrordus

Vormgeving en inhoud
De vormgeving sluit goed aan op de inhoud, omdat het beeld voor de kerk is geplaatst. Willibrord was de eerste bisschop, dus in die zin sluit het aan bij het kerkelijke onderdeel. Verder is het een levensgroot beeld. Het is een herdenking van de eerste bisschop, de levende bisschop. Het is dan ook een mooi symbool om geen klein beeld van deze man te maken, maar er ook een levensgroot beeld van te maken. Zo is hij ook nu nog duidelijk aanwezig en wordt het niet gauw vergeten.