Tableau Vivant - Verhalend schilderij uit de Klassieke periode
Naam: Burgemeester Van der Werff bied zijn arm aan als eten
Door: Mattheus Ignatius van Bree
Jaartal: 1816-1817
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Mattheus_Ignatius_van_Bree
Beschouwing van het schilderij
Dit schilderij van Mattheus Ignatius van Bree uit 1816-1817 laat de meest bekende heroïsche scene uit het verhaal van het Leidens Ontzet zien. De burgemeester Van der Werf biedt zijn lichaam aan aan de hongerige bevolking. De mensen mogen zijn armen op eten, als de bevolking zich maar niet overgeeft aan de Spanjaarden. Iemand uit Leiden die dit schilderij ziet, zal dit stadsbeeld niet herkennen. Het komt helemaal voort uit de fantasie van de schilder. Het verhaal is dus waarschijnlijk niet echt gebeurd. De kathedraal op de achtergrond heeft wel enige gelijkenis met de Hooglandse Kerk. https://members.casema.nl/framenso/zoveel.htm
Belangrijkste beeldaspecten in dit schilderij
1. De burgemeester die zich laat zien onder het volk
2. De burgers die versteld staan van zijn actie
3. De arm van de burgemeester die hij uitsteekt en hem daarmee aanbiedt aan het volk om te eten
Deze beelden laten eigenlijk kort het verhaal zien waar het schilderij vooral over gaat (zie beschouwing van het schilderij). De schilder heeft duidelijk laten zien wat hij wilde vertellen. Door de lichtval op de plek waar de burgers en de burgemeester staan (ongeveer in het midden) wordt daar de aandacht meer naartoe getrokken en als beschouwer dus meer in het schilderij gezet. Je oog valt gelijk op 'de gebeurtenis' in het schilderij.
Post-Moderne variant op de oorspronkelijke inhoud
We leven in 2012, het is crisis. De bevolking zit in een economisch dal. Wat nu? Het leven is zwaar voor veel burgers, alles kost veel geld, maar er komt helaas weinig geld in de portemonnee. De wereld gaat steeds meer draaien om het individu. Zullen er nog mensen blijven die elkaar willen helpen?
Voor onze Post-Moderne variant hebben we gekozen om het individualisme van deze tijd aan de kant te zetten een vergelijking met de burgemeester van Leiden uit 1916 die zijn arm aanbood aan zijn volk om op te eten. Een gelijkenis is dat je in beide tijden voor jezelf op moet komen en je er echt voor moet gaan als je iets wilt bereiken.
Belangrijk hierbij:
Eerste koppel (linksbovenin): plezier maken met elkaar.
Tweede koppel (rechtsbovenin): elkaar steunen in goede en slechte tijden.
Derde koppel (onderin): met elkaar blijven communiceren no matter what.
In het eerste schilderij is te zien dat de burgemeester zijn arm aan het volk aanbiedt om te eten. In onze moderne variant op het schilderij is te zien wat wij belangrijk vinden om elkaar aan te bieden: plezier, steun, vastigheid, eenheid, communicatie.